Fredag formiddag den 25. august havde Præstemarkskolen i Søften lagt op til at hele skolen skulle følge opsendelsen af SpaceX raketten fra Kennedy Space Center i Florida, men timer inden blev opsendelsen udskudt, og så blev Plan B på skolen taget i brug, for 640 Astronaut-is var allerede i fryseren, og dem skulle eleverne ikke snydes for.

Af Anders Godtfred-Rasmussen

Onsdag den 23. august fik alle forældre med børn på Præstemarkskolen i Søften en besked i deres indbakke i Aula fra skolens ledelse. Det var blevet besluttet at opsendelsen af SpaceX raketten, hvor Andreas Mogensen og tre andre skulle sende afsted mod den Internationale Rumstation, ISS, skulle fejres i hallen, hvor opsendelsen skulle ses og fejres live af alle elever og ansatte på skolen.

Skolen havde også fået lavet en legetøjsraket og viste nedtællingen til det oprindelige opsendelsestidspunkt, som kunne ses på skolens kontor og alle kunne følge, hvis de kom forbi.

Legetøjsraket på skolens kontor - Søften Nyt - Foto: Jesper Juul Nielsen - Præstemarkskolen.
På Præstemarkskolens kontor havde de stillet en legetøjsraket frem og vist nedtællingen til det oprindelige tidspunkt for opsendelsen fredag morgen. Foto: Jesper Juul Juul Nielsen – Præstemarkskolen.

Fredag morgen var opsendelsen blev udskudt et døgn, og så var gode råd dyre, for hvad skulle skolen så gøre med det planlagte program og de 640 Astronaut-is, der skulle fortæres af eleverne?

Søften Nyt havde planlagt at følge opsendelsen på skolen, så da jeg møder ind på lærerværelset i Bakkehuset, er der en lærer med et smil på læben, der siger: 

“At selv på en skole med så mange lærer og elever, der er vi meget omstillingsparate.”

Det kan jeg kun give dem ret i, men selve arrangementet er en god historie, også selvom skolen har skullet lavet arrangementet om. Så jeg spørger Præstemarkskolens mellemskolingsleder, Jesper Juul Nielsen, hvorfor de overhovedet vil fejre en opsendelse af en rumraket.

“Det gør vi for at fejre, at der er nogle danskere, der gør noget særligt, og det synes vi, at skolen skulle markere. Det er ikke hver dag, at vi har en dansk astronaut, der skal sendes ud i rummet, og nu hvor det så ikke skulle ske i dag, så fejrer vi det alligevel med is, og med et oplæg omkring opsendelsen og rejsen mod Den Internationale Rumstation, fra en af vores fysiklærere, Trols Friis Banke,” siger Jesper, mens vi går ned mod 5.a klasseværelse, som jeg har fået lov til at besøge i dagens anledning og stille eleverne nogle spørgsmål om arrangementet.

Det er fedt og spændende!

I klassen fortæller læreren, Magnus Bech Pilgaard om, hvad der skal komme til at ske og at klassen bagefter skal hen i Natur og Teknik rummet og kigge på de vandprøver, de arbejder med, men interessen er ikke så stor for det. Eleverne glæder sig til at høre om, hvad Troels har at sige omkring rummet, rumstationen og Andreas Mogensen, den første danske astronaut.

Jeg spørger ud i klassen, hvad de egentligt tænker om raketopsendelsen?

Phillip på 11 år rækker hånden op og svarer da jeg peger på ham:

“Det er fedt og meget spændende, tænk at skulle sendes ud i rummet, det er meget stort,” siger Philip, inden Milan overtager:

“Der er en masse mennesker, der sidder og sørger for, at de kommer godt afsted, men det er godt nok spændende. Jeg er ikke helt sikker på, hvad det er, han skal lave i rummet, eller hvor længe han skal være derude,” siger Milan fra 5.a.

Det er nu tid til, at Troels starter sit oplæg. Han sidder et sted på skolen og fortæller via den store skærm i klassen, hvorfor Andreas Mogensen og de tre andre skal ud til Den Internationale Rumstation, ISS.

Andre danskere i Rummet - Søften Nyt - Foto: Anders Godtfred-Rasmussen.
I fiktionens verden har der også været andre danskere i rummet, her fortæller Troels Friis banke om ´Rejsen til Saturn´og da Bamse fra Bamses billedbog besøgte Planeten Joakim og mødte Forlæns og Baglæns. Foto: Anders Godtfred-Rasmussen – Søften Nyt.

Han lægger ud med at fortælle om, hvilke andre rumeventyr danskere har været på igennem tiden. Altså ikke rigtige rumeventyr, men fra fiktionens verden. Troels viser billeder og fortæller om tegneserien og animationsfilmen ´Rejsen til Saturn` og Forlæns og Baglæns som Bamse møder på Planeten Joakim, og hvor der bages brød i en lavaovn.

Troels´ ti minutter lange oplæg handler primært om, hvad det er, som Andreas Mogensen skal lave på Den Internationale Rumstation, i de seks måneder, han skal være der. Andreas Mogensen skal, blandt andet, prøve at printe reservedele til rumstationen i en 3D-printer, når reservedele ikke lige er til at få fat i den lokale XL-byg, dyrke en hel del fitness, så hans muskelmasse kan bibeholdes, og at det vand, som astronauterne drikker på rumstationen faktisk kommer fra deres egen sved og urin, da det det ikke lige er til at få fat i frisk vand på rumstationen.

Undervejs får eleverne en historielektion, Troels får både fortalt en historie omkring Grauballemanden; at navnet på denne rummission er Hugin, opkaldt efter en af Odins ravne, og vi får også hele fortællingen omkring, hvordan rumraketten er bygget op.

Da Troels er færdig med sit oplæg, er der blevet hentet Astronaut-is, som alle spiser med glæde. Det er ikke hverdag at skolen serverer is om formiddagen, og så gør det ikke så meget længere, at opsendelsen blev udskudt et døgn, for lørdag morgen er det weekend, og eleverne kan se det derhjemme i stedet for, men nu lidt klogere på, hvad Andreas Mogensen skal på rumstationen, hvad det kræves for at komme derop og blive der i seks måneder på meget lidt plads.

Is til alle - også lærer og journalist - Søften Nyt - Foto: Anders Godtfred-Rasmussen.
Efter foredraget om Andreas Mogensen og Den Internationale Rumstation var det tid til is inden den almindelige undervisning skulle genoptages – Søften Nyt – Foto: Anders Godtfred-Rasmussen.